Oppijakso: Kevät 2013
Ryhmä: Aiku 5B
Aihe: Värjäys / painanta
Opettaja: Eeva Rasa
Työ: Painopohjan värjäys ja painaminen seulalla.
Kurssilla perehdyimme kankaanpainantaan seulalla ja siihen kiinitetyllä sabloonalla. Lisäksi kokeilimme erilaisia estotekniikoita ja leimasimilla painamista. Teimme yhden ison työn, jossa värjäsimme pohjakankaan, suunnitelimme painokuvion, painoraportin ja painoimme kankaan seulalla.
Pohjavärin valmistus reaktiiviväreistä
Pohjaväri valmistettiin sekoittamalla reaktiiviväreitä. Oikean värisävyn valmistamiseen meni aikaa. Kipossa väri näytti hyävltä, mutta paperilla liian vaalealta.

Painopohjan värjäys pesukoneessa
Pohjaväri lisättiin pesukoneen pesuainelokeroon. Lisäsimme väriä useamman kerran, kun ensin meinasi tulla aivan liian haleaa.
Pohjaväri vaaleni vielä kankaan kuivuessa.
Painokuvion suunnittelu
Ensin ajattelin painokuvioksi vihreitä lehtiä ja oransseja kukkia. Piirtelin kasvikirjan perusteella useita luonnoksia ja päädyin lopulta varsin yksinkertaiseen isoon kukkakuvioon.
Kankaan käyttöä pohdittuani siirryin kuitenkin pienempään ja yksinkertaisempaan neliö-kuvioon.

Raportin suunnittelu
Kukkakuviosta suunnittelin melko väljää painantaa. Neliöistä tuli sitten tieheä kuvio, jossa koko kankaalle painettiin jatkuva kuvio hyödyntämällä seulan koko painoalaa.

Sabloonana valmistus
Painokuviosta tehtiin sabloona piirtämällä ja leikkaamalla kuvio kontaktimuovista.

Kankaan langoitus
Painokohdat merkittiin kankaaseen langoittamalla. Yksi ruutu = seulan painopinta-ala.

Painovärin sekoitus pigmenteistä ja painopastasta
Painoväri sekoitettiin keltaisesta, sinisestä ja oranssista pigmentistä sekä valkoisesta painopastasta. Tässäkin oli vaikea saada tarpeeksi tummaa ja intensiivistä väriä.
Kankaan painaminen seulalla ja raakelilla
Kuva painettiin kankaalle seulalla, jossa olevaa väriä vedettiin edestakaisin raakelilla.
Kuvion kohdistus osoittautui hankalaksi huolellisesta langoituksesta ja mittauksesta huolimatta.
Kokeiluja
Kankaan painoa leimasimella
Työtä suunnitellessa mietin käytettäviä värejä ja etsin tietoa kankaanpainotekniikasta sekä kirjoitsa että internetistä. Esimerkiksi taideteollisen virtuaaliyliopiston sivuilta.
Kuosin suunnitteluvaihe venähti, kun muutin mieleni painokuvion suhteen keskenkaiken. Pohtiessani valmiin kankaan käyttöä vaihtui painokuosi ja raportti. Ensimmäinen versio oli melko suuri kukkakuvio, mutta lopulta päädyin uksinkertaisiin neliöihin.
Ison painopinnan ja painamistekniikan hamottaminen ilman aiempaa kokemusta oli melko hankalaa. Tästä seurasi, että kuvio oli liian vaikea painaa eikä kankaalle ainakaan parissa kuukaudessa ole löytynyt loppukäyttöä. Hahmottamista olisi helpottanut, jos kurssin aluksi olisi tehty eismerkiksi neljän seulanalan kokoinen työ. Tässä kokeilussa olis selvinnyt miten hankalaa kuvion kohdistaminen on ja mitä asioita kannattaa huomioida kuvion suunnittelussa.